hepinize iyi tatiller,eğlenceler:(kültür mirasımıza sahip çıkalım!! koruyalım!!)
otobüs ile gidiş dönüş | İstanbul kalkışlı | |||||||
3, 10, 17, 24, 31 Ocak - 7, 14, 21, 28 Şubat | |||||||
Edirne & Çanakkale |
|
1.GÜN | İstanbul – Edirne – Çanakkale |
06:00 Kadıköy Evlendirme Dairesi’nden hareket 06:45 Şişli Evlendirme Dairesi Otoparkı ile 07:30 Ataköy 7.8 Kısım Tenis Kortları Otoparkı –Turumuza sabah belirlenen saatte hareketle Büyük Roma İmparatoru Hadrianus’un Ms.124’te “şehir hukuku” bahşettiği, Osmanlı İmparatorluğuna 92 yıl başkentlik yapmış serhat şehri Edirne’ye (Hadrianapolis) giderek tarih, kültür, inanç dünyasına bir yolculuk ile başlıyoruz. Sabah saatlerinde Edirne’ye ulaşıyor ilk olarak Balkan Savaşları Müzesi’ni ve Şükrü Paşa Anıtı’nı (Buçuk Tepe) ziyaret ediyoruz. Ardından Mimar Sinan’ın ustalık eserim dediği Selimiye Camii ve Selimiye Arastasını geziyoruz. Cami-i attik ( Eski Cami) gezisinin ardından Bedesten Çarşısını görüp günümüzde otel olarak kullanılan tarihi Rüstem Paşa Kervansarayı hakkında bilgi alıyoruz. Osmanlı Mimarisinin ilk merkezi kubbeli camisi olan Üç Şerefeli Camii, Makedonya Saat Kulesi, Sokullu Hamamı’nın ardından Yunanistan’dan gelen turistlerin alışveriş amaçlı uğrak yerlerinden olan Ali Paşa Kapalı Çarşısını geziyoruz. Tarihi Kanuni Köprüsü ve Fatih Köprülerinin üzerinden geçerek Sarayiçi, Adalet Kasrı, Kırkpınar güreşlerinin yapıldığı alan, Balkan Savaşları Anıtı, Saray-ı cedide-i amire (Yeni Saray) kalıntılarını görüp, 2004 yılında Avrupa Müze Konsey ödülünü almaya hak kazanmış sağlık Müzesini (2. Bayezid külliyesi, Darrüşifa) gezeceğiz. Tarihi Gazi Mihal Köprüsü, Tunca Ekmekçizade Ahmet Paşa Köprüsü, Meriç Abdülmecid Köprüsü üzerinden geçerek 2.Dünya Savaşı Döneminde kovukları oyularak içlerine dinamit lokumları yerleştirilen ağaçların bulunduğu tarihi Karaağaç yolundaki 9 Jandarma anıtını göreceğiz. Ardından bir başka anıtımız olan Lozan anıtına gidip fotoğraf molası için duracağız. Pazarkule Yunanistan Sınırkapısı’ nı görüp Eceabat üzerinden Çanakkale’ye hareket. Otel’e yerleşme akşam yemeği ve konaklama otelimizde.
2.GÜN | Truva Antik Kenti – Tahta At – Athena Tapınağı – Altar – Şehitlikler- Tekirdağ |
Sabah otelde alacağımız kahvaltı sonrası hareketle Truva Antik kentini gezmek üzere yola çıkıyoruz. Truva Atının önünde verilen fotoğraf molası sonrası yerleşim merkezi ile ilgili anlatımlar kazı evinin önündeki ilüstrasyonlardan yapıldıktan sonra sırası ile Şehir surları, Athena Tapınağı, II katmanın rampası, Altar, 102 no lu Megaron, Hamam, su ark ve kanalları gezilerinden sonra serbest zaman. Belirlenen saate Çanakkale’ye dönüş. Feribot ile Gelibolu’ya hareket. Abide önünde verilen serbest fotograf molası sonrası sırası ile Türk Şehitliği, 57.Alay Şehitliği, atattürkün saatinin kırıldığı yeri gördükten sonra Tekirdağ’a hareket. Köfte molası sonrası Gece saatlerinde İstanbul’a varış. Sizler ile bir dahaki turlarımızda görüşmek üzere aldığımız noktalara bırakış.
Çanakkale hakkında bilgiler
Çanakkale Türkiye''nin kuzeybatisinda Avrupa ve Asya kitalarini birbirinden ayiran ve kendi adini tasiyan Bogaz''in iki yakasinda kurulmustur.
Çanakkale''nin dogusunda ve güneydogusunda Balikesir, batisinda Ege Denizi kuzeybatisinda Edirne, kuzeyinde Tekirdag ve Marmara Denizi bulunmaktadir.Eski çaglarda HELLESPONTOS ve DARDANEL olarak anilan Çanakkale M.Ö. 3000 yilindan beri yerlesim alani niteligini korumustur. Ege ve Marmara Bölgesinde topraklari bulunan ilin yüzölçümü 9737 kilometrekare,kiyi uzunluklugu 671 kilometredir.
Konumu geregi Akdeniz ve Karadeniz iklimi arasinda geçis iklimi gösterir.Yagislar genelde bahar ve kis aylarinda görülür.
Erken Bronz Döneminden bu yana önemli bir yerlesim merkezi olan Çanakkale; Çanakkale Bogazi sayesinde Anadolu ile Avrupa ve Akdeniz ile Karadeniz arasindaki baglantiyi saglayan iki geçit bölgesinden biridir. Bu özelligi nedeniyle oldukça zengin bir tarihi vardir. Cografi konumu, yörede yasayan topluluklara ekonomik ve askeri üstünlük saglamis, onlar da uygarlik alaninda çagdaslarini geçmislerdir. Ancak bu durum, yöreyi çesitli göç ve istila hareketlerinin hedefi yapmistir. Degisik tarihlerde yerlesmek yada yagmalamak amaciyla bölgeye gelenler olmus, her iki durumda belirli kültür alisverisini yogunlastirmistir. Bu kültürel yogrulma, yüzyillar boyu kesintilerle sürmüs, bunun sonucu oldukça renkli bir kültür mozayigi ortaya çikmistir. Bogazin en dar yerinde Fatih Sultan Mehmet döneminde Rumeli yakasinda Sestos dolaylarinda Kilitbahir, Anadolu yakasinda Abydos dolaylarinda Sultaniye (Kale-i Sultaniye) yada Çanak Kalesi adi ile anilan kaleler yapilmistir. Bugünkü Çanakkale Ilinin adi Anadolu yakasindaki Çanak Kalesinden gelmektedir.
Yörenin en eski halki Besiktepe ve Kumtepe yerlesmelerinden bilinen Kalkolitik Dönemin yerli halkidir. Bunlarilerden lere kadar herhangi bir dis etki altinda kalmadan yasamlarini sürdüren Troya halki izler. Bundan sonra sirasiyla Troya Savaslari ile Akalar, Ege göçleri ile çesitli kavimler gelmistir. En son olarak Sicilyali Komutan Roger De nun ölümüyle buyrugundaki Katalonyalilar bir süre etkinliklerini sürdürseler de, daha sonra Türkler’le yaptiklari bir anlasma geregi, Çanakkale ve yöresini Türk Beylerine birakmislardir.
M.Ö. 3000 yilinda kurulan L Troia, M.Ö. 2500 yillarinda bir depremle yikilmistir. Bundan önce de yörede eski yerlesmelerin bulundugu bilinmektedir. Dardanos kentinin I. Troia''dan önce kuruldugu düsünülmektedir. Kurulus önceligi 100-150 yil kadardir. M.Ö. 1200''lerde kuzeyden gelen "deniz kavimleri"nin göçü ile bölgede ve Anadolu''da yazili tarih açisindan karanlik dönem baslamistir. Bölge, M.Ö. 7. yüzyilda Bati Anadolu''da büyük bir güç haline gelen Lydia Kralligi''nin egemenligine girmis, M.Ö. 5. yüzyilda Perslerin gelmesiyle, Pers etkisi artmaya baslamis, M.Ö. 386 yilinda Persler ve Spartalûar arasinda yapilan "Kral Barisi" ile bölgede kesin olarak Pers egemenligi saglanmistir. M.Ö. 334''te Makedonya Krali Büyük Iskender''in Pers ordusunu Biga Çayi (Granikos) yakinlarinda bozguna ugratmasiyla Anadolu''da Pers hakimiyeti gerilemeye baslamistir.Iskender''in Ölümünden sonra Iskender''in komutanlari bölgede iktidar mücadelesine girismislerdir. Bergama Kralligi''nin hakimiyeti ve Galat istilalari döneminden sonra, Roma''nin bölgedeki hakimiyet kurma çabalari sirasinda Diktatör Sulla, Gelibolu''ya kadar gelmistir. Bölge, Roma ve Bizans dönemlerinde limanlariyla da önem kazanmistir. Osmanlilarin Akdeniz''de egemenlik kurma istekleri, onlari Balkan Yanmadasi''ndaki fetihlere, Gelibolu ve yöresinden baslamaya yöneltmistir. Gelibolu''da bir tersanenin kurulmasiyla birlikte Çanakkale''deki Osmali egemenligi daha da artmistir. Bogazin Önemi Çanakkale Savaslari''nda (1. Dünya Savasi''nda) bir kez daha gündeme gelmis ve düsman donanmasi 18 Mart 1915 tarihinde bozguna ugratilmistir
Edirne hakkında bilgiler
Edirne, Marmara Bölgesinin Trakya kisminda yer alir. Güneyinde Ege denizi, kuzeyde Bulgaristan, batida Yunanistan, doguda Tekirdag, Kirklareli ve Çanakkale ileri ile çevrilidir.
Yüzölçümü 6.276 km² olan Edirnenin, deniz seviyesinden ortalama yüksekligi 41 metredir. Edirne, idari olarak, biri merkez ilçe olmak üzere 8 ilçe ve 248 köyden olusmaktadir.
Edirne ili, Trakya Yarimadasinda; kuzeyde Istranca Daglari, güneyinde Koru Daglari ve Ege Denizi-Saroz Körfezi, batisinda Meriç Nehri ve Meriç Ovasi, dogusunda da Ergene Ovasini içine almakta olup, il topraklarinin % 80 tarima elverislidir.
Trak Soylarindan olan Odris''ler tarafindan MÖ. 5.Yüzyilda ilk defa kent olarak kurulan ve zaman içinde degisik milletler tarafindan degisik isimler verilen kentimizin adi I.Murat zamaninda Edirne olarak kalmistir.
Edirne, Milattan sonra ikinci ve üçüncü yüzyillarda askeri, ticari ve tarimsal bakimdan çok önemli bir kent görünümündeydi. Bu durumu günümüzde de sürdürmektedir. 1361 yilinda I.Murat tarafindan fethedilen ve ebedi Türk yurdu olan Edirne, konumu nedeniyle Istanbul''un alinisina kadar (92) yil boyunca Osmanli Devletinin baskenti olmustur.
Edirne''de eski çagdan itibaren sanat eserleri yapilmistir. Bu eserlerin en eskisi Roma Imparatoru Hadrianus tarafindan yaptirilan Edirne Kalesinden günümüze kalan sur ve burç duvarlaridir. Ayrica, Edirne''de Osmanli Mimarisinin de çok degerli örnekleri mevcuttur. Selimiye Camii bunlarin en ünlüsüdür.
ÇANAKKALE
GENEL BİLGİLER
Yüzölçümü: 9.737 km²
Nüfus: 432.263 (1990)
İl Trafik No: 17
Kıyılarıyla Avrupa ve Asya'yı birleştiren Marmara ve Ege Denizini birbirini bağlayan Çanakkale savaşlarının en kanlı muharebelerinin cereyan ettiği, çok sayıda şehitlik, anıt ve mezarlıkların bulunduğu Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Troya, Assos gibi eski uygarlık merkezlerinin beşiği olan il iç ve dış turizmde önemli bir yer almaktadır.
İLÇELER
Çanakkale ilinin ilçeleri; Ayvacık, Biga, Bozcaada, Çan, Eceabat, Ezine, Gelibolu, Gökçeada, Lapseki ve Yenice'dir.
Gelibolu: Gelibolu, Marmara Bölgesi'nin batısında, Çanakkale Boğazı'nın kuzeyinde, Avrupa yakasında, Gelibolu Yarımadası üzerinde kurulmuştur. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Gallipoli olarak da bilinen Gelibolu'da hayatlarını kaybeden 500,000 asker anısına kurulmuştur. Parkta abideler, eserler ve mezarlıklara ilaveten Tuz Gölü ve doğal güzelliği ile Arıburnu Kayalıkları yer alır. Yeşil tepelerdeki güzellikler, kumsallar ve mavi sular bu tarihi savaşta cesurca çarpışan askerlere şeref dolu bir dinlenme ortamı sağlamaktadır.
Bayramiç: Bayramiç ve yöresinin geçmiş çağlarda Troya krallığının sınırları içerisinde olduğu bilinmektedir. İlçe merkezinin bu dönemlerine ilişkin bilgiler, bugün ilçe sınırları içinde kalan bazı eski yerleşim merkezlerinden elde edilmektedir. 1356 yılında Osmanlılar, bugün Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınan ve resterasyonu yapılan halk arasında "Hadımoğulları konağı" olarak tanınan binayı yaptırmışlardır.
Eceabat: Bugünkü Eceabat ilçesinin sınırları içinde, Maydos (Madytos), Sestos (Akbaş), Kynossema (Kilitbahir), Idaion (Bigalı kalesi) Traklarca kurulan önemli yerleşim merkezleridir. Anıtsal Osmanlı kaleleriyle ünlüdür. Antik dönemde Maydos (Madikuz) adlarıyla bilinmektedir.
Ezine: Antik Çağ'da Neandria olarak bilinen Ezine, Hamaksitosun kuzeyinde bir Aiolya yerleşim merkezidir. Orhan Gazi döneminde, Türk boylarının bölgeye gelişlerinden sonra Ezine Osmanlı topraklarına katıldı.
Bugün Neandria, sankrea ve Alexandreia-Troas gibi Antik Dönemin yerleşme merkezlerinden bir kısmını da hudutları içerisinde barındıran Ezine'de Orhan Gazi döneminden, ahi Yunus Zaviye ve Türbesi, Murad-ı Hüdavendigar döneminden Asılhan Bey Cami ve Kabri,Yıldırım Bayezid Han döneminden Seferşah Hamamı önemli tarihi varlıkları olarak dimdik ayakta durmaktadır.
ÇANAKKALE
Müzeler ve Örenyerleri
Assos (Behramkale)
Ayvacık ilçesinde yeralan Assos dört mevsim yerli ve yabancı turistleri konuk etmektedir. Akropol denizden 238 m. yüksekliğindedir. Athena Tapınağı M.Ö. 6ncı yüzyılda burada aynı yerde yapılmıştır. Biga yarımadası ve Edremit Körfezi'ni koruması özelliği yanında, eski ihtişamı nedeniyle bu Dorik tapınak restore edilmiştir. Tapınağın kalıntılarına vuran ay ışığını seyretmek için bir süre kalıp beklenebilir ya da sabah erkenden kalkıp güneş yavaş yavaş yükselirken şehrin yukarısından Edremit Körfezi'nin şahane görüntüsü izlenebilir ve böylece bu cennet köşesinin neden seçildiği anlaşılır. Tepelerden denize doğru agoralar, bir tiyatro ve bir de Jimnasyum yer almaktadır. Akropol'un kuzey köşesinden, hepsi de 14 üncü yüzyılda Osmanlı Sultanı I. Murat zamanında yapılan bir cami, bir köprü ve bir de kale görülür. Aşağısında ufak ve sevimli bir liman bulunmaktadır.
Behramkale'nin 25 km. batısında, Gülpınar köyünde M.Ö. 2nci yüzyılda Apollon Smintheus Tapınağı'nın yapıldığı tarihi şehir Chryse yer almaktadır. Gülpınar'ın 15 km. batısında, işaretleri bulunmayan sivri kayalıklı bir sahil boyunca uzanan yolda, denize inen dik yamaçtaki hoş köy evleriyle, Babakale bulunmaktadır.
Bozcaada
Çevresi 14 mil tutan Bozcaada, önemli bir turistik merkezdir. Etrafındaki irili ufaklı adacıklarla çevrili olan ada, Çanakkale Boğazı'na 15 mil, Limni'ye 30 mil, Midilli'ye 33 mil mesafededir. Ulaşımın sağlandığı Ezine ilçesi Geyikli beldesi Yükyeri Feribot İskelesine ise 3,4 mil uzaklıktadır.
Adada Liman Koyu, Değirmenler Koyu, Poyraz Limanı, Çanak Limanı, Çapraz Limanı, Çanak Limanı, Kocatarla Limanı, Lagor Limanı, Ayana Limanı, Ayazma Koyu, Sulubahçe Koyu, Habbeli Koyu olmak üzere on iki adet cennet benzeri koyu vardır. Bu koylara Adadaki dalış merkezi tarafından koylarında dalış turları düzenlenmektedir.
Bozcaada'ya yaklaşıldığında bir Venedik kalesi dikkat çeker. Venedik, Ceneviz ve Bizanslılar döneminde kullanılan kale, Çanakkale Boğazı'nın önemi nedeniyle Fatih Sultan Mehmet döneminde esaslı bir şekilde onarılmıştır.Adanın şarabı suyu kadar boldur; bir tur atıldığında birçok bağ ve şaraphaneler görülür. Adanın batısındaki yeldeğirmenleri adanın olduğu kadan çevrenin de önemli ölçüde elektrik enerjisini sağlamaktadır.
Adada konaklamak için her talebe uygun otel ve pansiyon bulunmaktadır.
Gökçeada
Türk adalarının en büyüklerinden biri olan Gökçeada körfezlerle çevrilidir. Farklı tonlardaki çam ve zeytin ağaçları ile kaplı tepelerinde yer yer kutsal pınarlar ve manastırlar bulunmaktadır. Buraya, Çanakkale ve Kabatepe'den tarifeli, muntazam araba vapuru seferleri yapılmaktadır. Gökçeada (Kuzu limanı), Çanakkale'den izlenen rotaya göre 32 mil, Gelibolu yarımadasındaki Kabatepe limanına 14 mil, Bozcaada'ya 33 mil, Ege denizinde bulunan Yunan adalarından Limni'ye 16 mil, Semadirek adasına 14 mil uzaklıktadır. Tatlı su kaynakları bakımından dünyanın en zengin adalarından biridir. Adanın koylarına dalış turları düzenlenmektedir.
Truva
İntepe Bucağı, Tevfikiye Köyü yakınında, Çanakkale'ye 30 km. uzaklıkta, Hisarlıktadır. Arkeolojik kazılar farklı zamanlardaki yerleşim mekanlarını, şehir surlarını, ev temellerini, bir tapınak ve tiyatroyu ortaya çıkarmıştır. Tahtadan sembolik bir at eski savaşı hatırlatmaktadır. Tarihi limanı Alexandria - Troas M.Ö. 3. yüzyılda yaptırılmıştı. St. Paul burayı iki kere ziyaret etmiş, ve üçüncü misyonerlik yolculuğuna, Assos'a yine buradan başlamıştır.
Dardanos
Çanakkale'ye 11 km. uzaklıkta Kalabaklı Çayı kıyısında, Maltepe'dedir. Bu mezar anıtı, bir koridor, ön oda ve ana mezar odasında oluşmaktadır. İçinde bir çok iskeletle, altın takılar, bronz ve pişmiş topraktan gereçler, kandiller, gözyaşı şişleri, müzik araçları bulunmuştur. Mezarda Arkaik İyonik ve Roma dönemlerinden yapılar vardı.
Gülpınar
Ayvacık çevresinde kalıntıları bulunan antik eserlerden İlyada Destanı'nın birinci bölümünün geçtiği Apollon Smintheus Tapınağı, Gülpınar'da bulunmaktadır. Tapınak kalıntıları ve tapınaktan çıkan eserler buradaki müzede sergilenmektedir. Bölgede bulunan müzede Tapınağa ait rölyeflerde bu sahneleri görülebilmektedir.
Zeus Altarı
Küçükkuyu beldesine bağlı Adatepe Köyünün üst tarafında bulunan,ön tarafı diklemesine uçurum olan mağara, Zeus'un mağarası olarak bilinmektedir.
Alexandreia
Dalyan Köyündedir. M.Ö 310'da 'Sgia' adlı küçük bir köyün yerine kurulmuştur. Güçlü ve zengin bir ticaret merkezi olarak gelişen kent Romalılar döneminde de önemini korumuştur.
Neandria
Kayacı Köyü yakınında Çığrı Dağı'ndadır. Kenti çevreleyen surlar 3 m. Kalınlıkta ve 3200 m uzunluktadır.
Sestos
Eceabat'a 4 km. uzaklıkta,Yalova köyündedir. Akbaş Limanı'nın güneyinde kurulmuştur. Fatih Sultan Mehmet Kilitbahir Kalesi'ni yaptırırken, Sestos kalesinin taşları kullanılmıştır.
bikaç resim:
CONKBAYIRI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder