28 Aralık 2008 Pazar

2009 kapadokya turları-kapadokya hakkında bilgiler

2009 ets turizmin kapadokyaya düzenlediği turlar ve kapadokya hakkında resimli bilgiler aşağıdaki gibidir:
hepinize iyi tatiller,eğlenceler:(kültür mirasımıza sahip çıkalım!! koruyalım!!)

Otobüs ile gidiş dönüş | İstanbul kalkışlı
8, 15, 22, 29 Ocak - 5, 12, 19, 26 Şubat
Ihlara, Derinkuyu, Krater Gölü, Uçhisar, Asmalı Konak, Paşabağ, Dervent, Hacı Bektaş, Göreme, Avanos

168 , 00
YTL
'den itibaren

"> "> "> "> ">






PERŞEMBE İstanbul – Buluşma Noktaları – Hareket

Saat 22.00'de Ataköy 7.-8. -9. Kısım Tenis Kortları Otoparkı'ndan, saat 23.00'de Şişli Evlendirme Dairesi Otoparkı'ndan (Dolmabahçe Lunaparkı Karşısı)
Saat 24.00’de Kadıköy Evlendirme Dairesi Otoparkı'ndan hareket ederek (yaklaşık 700 km.) 12 saat sürecek gece yolculuğumuza başlayacağız.




CUMA İstanbul - Aksaray – Kapadokya – Ağzıkarahan – Uchisar – Dervent – Güverci Paşabağ - Uçhisar

Etstur’un konforlu tur otobüsleri ile yolculuğumuz başlayacak. 01.30’da da İzmit Total Tesisi'nde verilen küçük ihtiyaç molası sonrası, Bolu Gökdemir Tesisleri’nde ikinci molamızı vereceğiz. Ankara üzerinden sabah saatlerinde varacağımız Aksaray’da Orhan Ağaçlı Tesisi’nde sabah molamızı vereceğiz. Alınacak serbest kahvaltı ardından tarihi İpek Yolu üzerinde, Selçuklular zamanında inşa edilmiş olan Ağzıkarahan Kervansaray’da verilen fotoğraf molası sonrası, Güzel Atlar diyarı Kapadokya’ya geleceğiz. Otele yerleşme ve 45 dakikalık serbest zamanın ardından, gezimize bölgeyi panoramik olarak izleyeceğiniz Uçhisar’dan başlıyoruz. Verilen fotoğraf molasından sonra, serbest öğlen yemeği için Restoran’a hareket edeceğiz. Yemek sonrasında kuş sarayları görmek için, Güvercinlik Vadisi’ne varılacak. Rehberimizin yapacağı anlatım sonrası, serbest zamanımız olacak. Belirlenen saatte hareket edip, üçlü, birleşik ve tek peri bacaları ile meşhur olan Paşabağ’ı gezdikten sonra, ONYX Atölyesine varacağız. Taşın yapısı ile ilgili bilgi aldıktan sonra, alışveriş için serbest zamanımız olacak. Son olarak Dervent’e hareket edeceğiz. Kayaçların ve peribacalarının hayvan şeklinde erozyona uğradığı bölgeyi gördükten sonra, isteyenler Akal-Teke Harası'nda bedelini ödemek sureti ile ata binebilirler. Akşam yemeği ve konaklama otelimizde.




CUMARTESİ Extra Balon - Asmalı Konak - Hacı Bektaş – Göreme Açık Hava Müzesi

İsteyen misafirlerimizle (Kişibaşı 160 €) Sabah 05:00'te kalkıp, balonun kalkacağı noktaya hareket edecegiz. Saat 07:00'ye kadar balonla gezdikten sonra indiğimiz noktadan saat 08.00’de otele dönülecek.) Saat 08.30'da otelde yapılan kahvaltı sonrası ilk olarak Üç Güzeller Peri Bacaları'na hareket edilecek. Verilen serbest zaman sonrası, 45 dakikalık otobüs yolculuğu ile Hacı Bektaş-ı Veli Müzesi'ne varacağız. Üçler Çeşmesi, Nadar Avlusu, Aslanlı Çeşme, Yemekhane, Meydan Evi, Hacı Bektaş Veli’nin Türbesi ve Balım Sultan Türbesi'ni gezerek Delikli Kaya’ya çıkacağız. Delikli Kaya'nın gezimi sonrası, Kapadokya Bölgesi'ne döneceğiz. Kültür Bakanlığı'nın desteklediği halı atölyesinde Van’dan Edirne’ye kadar yöre yöre tanıtılan merkezde halıların tanıtımı sonrası isteyenler için taksitli alışveriş imkanı olacak. Serbest alınan öğlen yemeği sonrası; Göreme Açıkhava Müzesi'ne hareket edilecek. İlk olarak St.Basil, St.Barbara, Elmalı, Yılanlı, Yemekhane, Çarıklı, Tokalı Kiliseleri'ni gezdikten sonra, üzüm kültürü ve şarapçılığın çok yaygın olduğu bölgede, Turasan Şarap Mahzenleri'ni gezmek için hareket edilecek. Asmalı Konak’ta verilen fotoğraf molası sonrası, otele döneceğiz. Akşam yemeği sonrası (Ekstra ) Türk Gecesi olacak.




PAZAR Kapadokya – Derinkuyu Yer Altı Şehri – Ihlara – Selime – Tuz Gölü - İstanbul


Sabah otelde alınan sabah kahvaltı sonrası ilk olarak Hititler'in inşa etmeye başladığı Derinkuyu Yeraltı Şehri’ne hareket edilecek. 7 km. çapı, 60 m.'ye varan derinliği ile 7 katlı bu muhteşem yapı uzun süre hafızalarınızdan silinmeyecek. Daha sonra Narlıkuyu Krater Gölü’ne hareket edeceğiz. Göl kenarında verilecek serbest moladan sonra, Hasan Dağı'na doğru devam edilecek. Yolda Kızıl Manastırı görerek Ihlara Vadisi’ne varacağız... Toplam uzunluğu 12 km. olan Melendiz Çayı’nın yıllar içinde aşındırdığı bu vadide bulunan kiliselerden Ağaçaltı Kilisesi, Sümbüllü Kilisesi ve Yılanlı Kilisesi'ni gezdikten sonra Selime Köyü'ne hareket edilecek. Eşsiz peribacalarını gördükten sonra Aksaray’a varacağız. Serbest verilen yemek molası sonrası Şereflikoçhisar‘da, Tuz Gölü'nün üzerinde yürüyebilmek için mola verilecek. Daha sonra Ankara üzerinden Bolu’ya varacağız. Bolu'da verilen ikinci mola sonrası akşam saatlerinde İstanbul’a varacağız.

Kapadokya hakkında bilgiler

KapadokyaKapadokya bölgesi, doga ve tarihin dünyada en güzel bütünlestigi yerdir. Cografik olaylar Peribacalari'ni olustururken, tarihi süreçte, insanlar da, bu peribacalarinin içlerine ev, kilise oymus, bunlari fresklerle süsleyerek, binlerce yillik yasli medeniyetlerin izlerini günümüze tasimistir.

KapadokyaRoma Imparatoru Augustus zamaninda Antik Dönem yazarlarindan Strabon 17 kitablik 'Geographika' adli kitabinda (Anadolu XII,XIII,XIV) Kapadokya Bölgesi'nin sinirlarini güneyde Toros Daglari, batida Aksaray, doguda Malatya ve kuzeyde Dogu Karadeniz kiyilarina kadar uzanan genis bir bölge olarak belirtir.

KapadokyaBu günkü Kapadokya Bölgesi Nevsehir, Aksaray, Nigde, Kayseri ve Kirsehir illerinin kapladigi alandir. Daha dar bir alan olan kayalik Kapadokya Bölgesi ise Üçhisar, Ürgüp, Avanos, Göreme, Derinkuyu, Kaymakli, Ihlara ve çevresinden ibarettir

KapadokyaKayalara oyulmus geleneksek Kapadokya evleri ve güvercinlikler yörenin özgünlügünü dile getirirler. Bu evler ondokuzuncu yüzyilda yamaçlara ya kayalarin yada kesme tastan insa edilmislerdir. Bölgenin tek mimari malzemesi olan tas yörenin volkanik yapisindan dolayi ocaktan çiktiktan sonra yumusak oldugundan çok rahat islenebilmekte ancak hava ile temas ettikten sonra sertleserek çok dayanakli bir yapi malzemesine dönüsmektedir. Kullanilan malzemenin bol olmasi ve kolay islenebilmesinden dolayi yöreye has olan tas isçiligi geliserek mimari bir gelenek halini almistir. Gerek avlu gerekse ev kapilarinin malzemesi ahsaptir. Kemerli olarak yapilmis kapilarin üst kismi stilize sarmasik veya rozet motifleriyle süslenmistir. Yöredeki güvercinlikler 19. yüzyilin sonlari, 18. yüzyilda yapilmis küçük yapilardir. Islam resim sanatini göstermek açisindan önemli olan güvercinliklerin bir kismi manastir veya kilise olarak insa edilmislerdir. Güvercinliklerin yüzeyi yöresel sanatçilar tarafindan zengin bir bezemeler, kitabeler ile süslenmislerdir.

ÜRGÜP

KapadokyaNevsehir'in 20 km dogusunda olan Ürgüp Kapadokya Bölgesinin en önemli merkezlerindendir. Göreme'de oldugu gibi tarihsel süreç içerisinde çok sayida isme sahip olmustur. Bizans Döneminde Osiana (Assiana), Hagios Prokopios; Selçuklular Dönemi'nde Bashisar; Osmanlilar zamaninda Burgut kalesi; Cumhuriyetin ilk yillarindan itibaren de Ürgüp adiyla anilmistir.

Tarihçe

KapadokyaVolkanik orijinli jeolojik bir yapiya sahip olan Ürgüp, yagmur ve rüzgar erozyonunun meydana getirdigi ve peribacasi olarak tanimlanan ilginç dogal olusumlarin sikça ve tipik örneklerinin yogun olarak yer aldigi bir bölgeye kurulmustur. Vadi yamaçlarindan akan yagmur sularinin ve daha sonra rüzgarlarin asindirmasi sonucu olusan yariklar arasinda yükselen peribacalari bu bölgeye has çok ilginç bir peyzaj görüntüsü olusturmustur.

Nevsehir'in 20km. dogusunda olan Ürgüp Kapadokya Bölgesinin en önemli merkezlerindendir. Göreme'de oldugu gibi tarihsel süreç içerisinde çok sayida isme sahip olmustur. Bizans Döneminde Osiana (Assiana), Hagios Prokopios; Selçuklular Dönemi'nde Bashisar; Osmanlilar zamaninda Burgut kalesi; Cumhuriyetin ilk yillarindan itibaren de Ürgüp adiyla anilmistir.

Iklim

KapadokyaÜrgüp'te yazlari sicak ve kurak, kislari soguk ve kar yagisli, ilkbahar ve sonbaharda ise yagmurlu tamamen kirsal bir step iklimi özellikleri görülür. Ilkbaharda yeseren ancak daha sonralari sararip yok alan step bitki örtüsünün disinda bölgede bir orman örtüsü bulunmamakla beraber, ilçede ve çevresinde çok yogun olarak görülen bagcilik ve yemyesil bag örtüsü yaz aylarinda da sicak bir görüntü vermektedir.

AVANOS

Nevsehir'in 18 km kuzeyinde olan Avanos'un antik dönemdeki adi Venessa'dir. Çok sayida çanak çömlek atölyesi bulunan ilçede seramik yapim gelenegi Hititlerden beri süregelmektedir. Kizilirmak'in getirdigi kirmizi toprak ve milden elde edilen seramik çamuru, Avanoslu seramik sanatçilarinin elinde sekil almaktadir.

KapadokyaÇömlekçilik:Avanos'ta da Hititler'den beri çarkla çanak-çömlek yapildigi bilinmektedir.Bu el sanati kavimden kavime,babadan ogula geçerek günümüze kadar gelmistir. Avanos'un daglarindan ve Kizilirmak'in eski yataklarindan yumusak ve yagli kil topraklar elenir ve iyice yogurularak çamur haline getirilir.Çark adi verilen ve ayakla döndürülen tezgah üzerindeki çamurun maharetle sekillendirilmesiyle istenilen çanak yapilmis olur.Islik denilen atölyelerde üretilen çanaklar önce güneste,daha sonra da gölgede kurutulduktan sonra,saman ve talasla yakilan firinlarda 800 dereceden baslayip 1200 derece sicaklik arasinda özenle pisirilir.

Yörede yemek kaplari,su testileri,kislik yiyecek saklamak için çömlekler ve küpler,su kükleri taninan çanak ürünleridir. Avanos,günümüzde ''Kapadokya'nin El Sanatlari ve Alis-veris Merkezi'' olarak taninmaktadir.

Iklim:

Yazlari sicak ve kurak, kislari ise soguk yagislidir.

Balonla Seyahat

KapadokyaKapadokya'nin simgelerinden biri olmaya baslayan balonlarla yapilan turlar, bölgenin essiz güzelligini görmenin en etkili yoludur. Gökte agir agir süzülerek yaklasik 15 dakika süren balon tur, Kapadokya uygarliginin ve dogal güzelliginin yürüyerek ulasilamayan en uzak noktalarina kadar götürür.

GÖREME

KapadokyaMasalsi bacalarin arasina gizlenmis olan Göreme Kapadokyanin kalbidir. Bölgedeki ilk dönem yerlesim Hristiyanliktan Roma dönemine kadar uzanir. Göremedeki Ortahane, Durmus Kadir, Yusuf Koc and Bezirhane kiliseleri Uzundere, Bagildere ve Zemi Vadisine kadar kayalardan oyulmus evler ve bacalar tarihin mistik yanini günümüze tasir.

NEVSEHIR

GENEL BILGILER

  • Yüzölçümü: 5.467 km²
  • Nüfus: 289.509 (1990)
  • Il Trafik No: 50

ILÇELER:

Nevsehir ilinin ilçeleri; Acigöl, Avanos, Derinkuyu, Gülsehir, Hacibektas, Kozakli ve Ürgüp'tür.

Gülsehir:

Nevsehir'e 20 km. uzakliktadir. Osmanli Sadrazami Karavezir Mehmet Seyyid Pasa'nin yaptirdigi külliye; cami, medrese ve çesmeden olusmaktadir. Ilçedeki Aziz Jean Kilisesi ve Sivasa Gökçetoprak yeralti sehri görülmeye deger yerlerdendir.

Kozakli:

Nevsehir' in yaklasik 100 km kuzeyinde yer alan Kozakli saglik turizmi açisindan önemli bir yere sahiptir. Kozakli kaplicalari, Bati Alman kaplicalari Birligi siniflamasina göre sodyumlu, kalsiyumlu, klorlu olup A ve C grubu sifali sular grubuna girmektedir. Kozakli kaplicalarindan iltihabi olmayan romatizmal hastaliklarin, kireçlenmelerin, cilt hastaliklarinin, kronik iltihapli kadin hastaliklarinin, damar sertliklerinin, mantar hastaliklarinin tedavisinde basarili sonuçlar alindigi gözlenmistir.

Acigöl:

Aksaray-Nevsehir yolu üzerinde yer alan ve Nevsehir'e uzakligi yaklasik 20 km. olan Acigöl'de tespit edilebilen en eski yerlesim M.Ö. VIII. yüzyila aittir. Agilli köyü yakinlarindaki Topada Geç Hitit Dönemi'ne ait Hitit hiyeroglifi ile yazilmis kaya anitinda bölgenin siyasi durumu ve liderinin icraatlari ile ilgili bilgiler yer almaktadir.

Derinkuyu:

Nevsehir-Nigde karayolu üzerinde eski adi Melegobia olan Derinkuyu Nevsehir'e 29 km. uzakliktadir. Akarsuyu ve gölü bulunmayan bu ilçenin içme suyu 60-70 m derinlikteki kuyulardan temin etmesinden dolayi "Derinkuyu" olarak adlandirilmistir.Ilçede 85 m derinliginde bir yeralti sehri bulunmaktadir. Bu yeralti sehri, bir yeralti sehrinde bulunan tüm özelliklere sahiptir.

Kapadokya

Mustafapasa (Sinasos)

Kapadokya Ürgüp'ün 6 km. güneyinde yer alan Mustafapasa, 20. yüzyilin baslarina kadar Rum ve Türklerin birlikte yasadigi bir kasabadir. 19. yüzyilin sonlari ve 20. yüzyilin baslarina tarihlenen eski Rum evleri oldukça zengin tas isçiligi arz ederler. Mustafapasa'nin batisinda yer alan Gömede Vadisi morfolojik açidan Ihlara Vadisi'nin küçük bir benzeridir. Ihlara Vadisi'nde oldugu gibi kaya oyma kiliselere, barinaklara ve vadinin içinden geçen bir dereye sahiptir. Mustafapasa'daki önemli kilise ve manastirlar; Aios Vasilios Kilisesi, Sinasos Kilisesi, Alakara Kilisesi, Aios Nichole Manastiri, Konstantin-Helena Kilisesi, Manastir Vadisi kiliseleri ve Basil Kilisesi'dir. Ayrica Osmanli döneminde insa edilmis güzel tas ve agaç isçiligi gösteren bir kervansaray da bulunmaktadir.


Kapadokya hakkında bilgiler

Masalsı görüntüsü ve eşsiz doğasıyla Dünya'nın en büyüleyici atmosferlerinden birine sahip Nevşehir, insanlık tarihi boyunca çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapmıştır.

Peribacaları gibi ilginç jeolojik yapısının yanı sıra, kayalara oyulan yerleşim yerleri ender doğal ve kültürel merkezlerdendir.

Kapadokya'yı kaplayan yumuşak tüfün kolayca oyulabilmesinden dolayı kayada yaşam biçimi nesiller boyunca devam etmiş, daha sonraki yüzyıllarda inzivaya çekilen keşişler için uygun bir ibadet yeri olmuştur.

Farklı büyüklükteki yer altı yerleşimleri daha çok yumuşak tüfün aşağıya doğru derinlemesine oyulmasıyla inşa edilmiştir. Kapadokya Bölgesi, geçmişte sık sık çeşitli saldırılara maruz kaldığından, bu şehirlerin yapılış amacı, daha çok tehlike anında halkın geçici olarak sığınmasını sağlamaktı.


Pers Dönemi'ndeki kral yolu'nun, Selçuklu Dönemi'ndeki tarihi ipek yolunun yine yöremizden geçmesi, Nevşehir'in ne kadar önemli bir coğrafyada olduğunun en güzel örneğidir.

Çeşitli dinlere sahip insanların hoşgörüsü içerisinde bir arada yaşadığı Nevşehir'de, Osmanlı döneminde bölgedeki Hıristiyanlar da kiliseler inşa ettiler. Bugün bu kiliseler barışın en güzel simgelerindendir.

Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli aşka dair söylediklerini, insan sevgisini, sıcaklığını, ışığını bu topraklar üzerinde yaymıştır. Osmanlı Dönemi'nin ünlü sadrazamı İbrahim Paşa da bu topraklarda doğmuş, yaptığı imar hareketleriyle bugünkü Nevşehir'in temelini atmış, şehir dokusunun en elverişli yerine Damat İbrahim Paşa Külliyesi'ni inşa ettirmiştir.

Bir zamanlar güzel atların yetiştirildiği bu yöre, bugün geleneksel el sanatlarını da içinde barındırmıştır. Yöre sanatçısının Kızılırmak kenarından getirdiği toprakla, hassas parmakları Sayesinde çamurun içinde saklanan güzelliği bulup çıkartmış, dedesinden aldığı geleneği geleceği taşımıştır.

Dört mevsimi de birbirinden güzel olan Kapadokya'da kış mevsiminde çok yağan kar, peribacalarını tıpkı bir dantel gibi örter. Baharda ise açan gelincikler ve yabani bademler insanın içini adeta yaşama sevinciyle doldurur.

Yöremizi ziyaret eden Dünya'nın her tarafından gelen yerli yabancı çok sayıda ziyaretçinin tarihe, kültüre ve doğa harikalarına doğru yaptığı geziyle, sadece Nevşehir'i tanımakla kalmayıp, aynı zamanda yöre halkının engin konuk severliğini de tanımaktadır.

UNESCO Dünya Doğal ve Kültürel Miras listesinde 1985 yılında 357. sırada 'Göreme Doğal ve Tarihi Milli Parkı' olarak kayıtlı bulunan Kapadokya, doğal yapısı ve kültürel çeşitliliği ile haklı olarak Dünya'daki özgün yerini almıştır.

Bu gün itibariyle İlimizde mevcut yatak kapasitesi 20,000, gelen yerli ve yabancı turist sayısı 1,800,000 civarındadır. İlimizde 5 adet müze, 13 ören yeri, 350 kilise ve 8'i açılmış 200 civarında yer altı şehri ve 1 antik şehir (sobesos) bulunmaktadır.

Kültür turizmine, inanç turizmine, spor, kongre, eğlence, atlı ve yaya doğa turizm türleri ile termal turizme uygun kültür ve tarih eserlerine, doğal güzelliklere ve modern altyapıya sahip Nevşehir, kısa süre içinde daha büyük gelişme ve atılımlar gerçekleştirecektir.

M.Asım HACIMUSTAFAOĞLU
Nevşehir Valisi

Hiç yorum yok: