1 Aralık 2008 Pazartesi

Kayağa Başlarken,Kayak Yaparken Size Rehberlik Edecek Noktalar

Kayağa Başlarken

"Kayak Yaparken Size Rehberlik Edecek Noktalar.."

Güç;
Kayaklarınızı, kaslarınızı ve yerçekimini bir bütün içerisinde kullanmalısınız.Carving Stil'de vücüdunuzun bütün gücü kayaklarınızın kenarlarına odaklanmalıdır, dönüşlerdeki kuvvet dağılımını kolaylıkla yönlendirilebilecek şekilde dengelemelisiniz.

Dikkat;
Kayaklarınız istediğiniz yönde hareket ettirebiliyor, kar üzerindeki engebeler tarafından yoldan çıkmadan düzgün ve yuvarlak dönüşler yapıyorsanız, vücüdunuzun hareketlerinde de çok dikkatli olmalısınız. Dengenizi kaybettirecek ani hareketlerden ve zorlamalardan kaçınmalısınız.

Gevşeme;
İki şey üzerinde odaklanmış olmalısınız; önünüzdeki pist ve kayma hissiniz.Her dönüşte gerekli kaslarınız gerilmiş durumda (ama kramp girecek kadar değil), kullanılmayan kaslarınız ise gevşemiş ve denge için gerektiğinde kullanılmaya hazır olmalıdır.


KAYAK NASIL SEÇİLİR

Kayak, kaymanın inanılmaz keyfini sözcüklerle tarif etmek oldukça güç. Bunun yanında kayak herkesin hayatı boyunca kesinlikle denemesi gereken bir eğlencedir diyebiliriz. Pistten aşağı süzülürken yer çekimi kaybolur, yüzünüzde rüzgarı hisseder ve dilediğiniz yöne hafif, keyifli, ve teknik hareketlerle süzülürsünüz. Kayak sporu günümüzde oldukça heyecanlı bir evrimin içerisinde. Yeni kayak şekilleri, carving ayakkabıları, ve yeni öğretme metodları yeni başlayanların öğrenme eğrisini kısaltırken, orta ve ileri düzey kayakçılara da performanslarını geliştirmeleri için şimdiye kadar hiç olmadığı kadar büyük fırsatlar tanıyor. Kayak ekipmanı seçimi temelde zor bir işlem olmasa da özellikle yeni başlayanların veya kayağa bir süre ara vermiş olanların kafası karmaşık gibi görünen seçenekler ve kulağa garip gelen kelimelerden karışabiliyor. Aşağıda kayak ekipmanını tanımanızı ve size özel seçim yapmanızı kolaylaştıracak temel bilgileri bulacaksınız.

Kayak Düzeyiniz
Kayak seçiminizi kolaylaştırmak öncelikle aşağıdaki kategorileri inceleyerek kayak düzeyinizi belirlemelisiniz.

Yeni Başlayan (Tip I): Yeni başlayanlar, düşük eğimli pistlerde yavaş kaymayı tercih edenler.
Orta Düzey (Tip II): Temel kayak yeteneklerine sahip, ileri düzey (siyah) pistler dışında bir çok arazi ve kar koşullarında oldukça kontrollü olan ve tam kontrollü olma yolunda gelişmekte kayakçılar.
İleri düzey (Tip III): Buzlu, dik, bol kar, parçalı ve benzeri her tür koşulda, ileri düzey (siyah) pistlerde, ve yüksek hızlarda kontrollü kayabilen kayakçılar ve yarışçılar.

Genel Kayak Kategorileri
Değişik kar koşulları, kullanıcı yeteği ve kullanım amacına göre kayak çeşitleri bulunur. Kayaklar bu amaçlara cevap verebilecek şekilde kullanılan materyal, sertlik, uzunluk, ağırlık, kenar kesim (kayağın belinin kayağın burun ve kuyruk bölgesine göre olan genişliği) gibi özellikler açısından farklılık gösterirler (Kayağın yapısı hakkında detaylı bilgi için "Kayak Anatomisi" başlıklı bölümü inceleyiniz). Kayak çeşitlerini temelde dört kategoride inceleyebiliriz:

1. İleri düzey/Yarış Kayakları: Bu kayaklar hızlı kaymaya uygun tasarlanmışlardır. Genellikle sert ve dar kayaklardır, yüksek hızlarda şokları emerler. Kenar kesimleri diğer kayaklara göre daha düzdür. Bu özelliklerinden dolayı bu kayakları döndürmek daha zordur ve iyi teknik gerektirir. Temelde iki alt gruba ayrılırlar:
a) Büyük Slalom: Küçük ve sık dönüşleri sevmezler. Büyük ve geniş dönüşlere uygun, yüksek hızlarda titreşimleri emici özelliklere sahiptirler.
b) Slalom: Küçük, keskin dönüşlere uygun, buzda ve dik yamaçlarda yüksek kontrollü kayaklar. İleri düzey/yarış kayaklarına örnek olarak Atomic Beta Race 9.20, Nordica N 9.1, Dynastar Autodrive Speed Carve'ı sayabiliriz.

2. Orta/İleri Düzey (Performans) Kayakları: Dağın her yerinde kaymalarına rağmen daha çok ezilmiş pistleri tercih eden orta ve ileri düzey kayakçıların tercih ettiği kayaklar. Yarış kayaklarına göre daha geniş ve yumuşaktırlar, bu sayede daha geniş kar koşullarında ve daha yavaş hızlar için tasarlanmışlardır. Bu kategorideki kayaklara örnek olarak K2 Four Classic, Rossignol Salto 10.6 Suspension L, Dynastar Venus 9, ve Volant SuperKarve'ı sayabiliriz.

3. Başlangıç/Orta Düzey Carving Kayaklar: Yeni başlayan ve orta düzey kayakçılar için tasarlanmışlardır. Yukarıdaki kayaklara benzerler fakat düşük hızlara daha duyarlı olabilmeleri için daha yumuşaktırlar. Burunları daha geniştir ve kuyruk bölümü dönüşlerin sonunda arkaya hatalı olarak fazla ağırlık verip kayağın kuyruğunu kaydıran kayakçıları daha fazla hoşgörebilecek şekilde inceltilmiştir. Bu kategorideki kayaklara örnek olarak Dynastar Venus 8, Salomon X-Free 8, ve Rossignol Cut Super 10.4'ü sayabiliriz.

4. Çok Yönlü Kayaklar (Mid-fat): Her tür kar koşulunda ve dağın her yerinde kaymak isteyenler için tasarlanmışlardır. En popüler kayak çeşididir. Ezilmiş pist veya yarış kayaklarından daha geniş, gerçek toz kar kayaklarından daha dardırlar. Toz kar veya eski, parçalı karda ilerleyebilecek kadar geniştirler fakat bu genişlik ezilmiş veya sert karda sorun çıkartacak kadar fazla değildir. (Burun genişliği tipik olarak 100-109mm, bel genişliği 68mm üzerindedir) Çok yönlü kayaklara örnek olarak Salomon X Scream 9, Rossignol Bandit XX, K2 X-15 ve Dynastar 4x4 Powertrac verilebilir.

Rezervasyon Formu

"Uludağ Otel Rezervasyonu İçin 0212 518 87 34 - 35 - 36 No'lu Telefonlarımız Arayabilirsiniz..."

Giriş Tarihi:
Bir Tarih Seçiniz...
Çıkış Tarihi:
Bir Tarih Seçiniz...
Adınız:


EMail:


Telefon:




Üstteki Güvenlik Kodunu Giriniz

Kişi Sayısı:


İstekler:




Hiç yorum yok: